Rimmad torsk med smörslungad spenat och paprikapesto

Ikväll provlagar jag ett recept av Paolo Roberto som jag blev så nyfiken på. Och det var faktiskt lika gott som jag hoppades på ?

Du behöver
Rimmad och ugnsbakad torsk
700 g torskfilé, färsk eller tinad djupfryst
0,5 dl salt
20 g pinjenötter, hackade
0,5-1 dl fint ströbröd
1 citron, rivet skal
2 msk timjan, finhackad
2 msk persilja, finhackad
olivolja
salt och svartpeppar

Pesto
300 g grillad inlagd röd paprika, skuren i bitar
3 msk pinjenötter
1 klyfta vitlök
0,5 dl basilikablad
1 citron, rivet skal
1-1,5 dl parmesanost, färskriven
olivolja
salt och svartpeppar

Vitlöksspenat
700 g färsk spenat (eller 250 g djupfryst tinad)
25 g smör
1 liten klyfta vitlök
0,5 tsk salt

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda 0,5 dl salt med 0,5 liter vatten, rör om tills saltet löser sig. Lägg filéerna i saltlagen i 15 minuter. Skölj sedan snabbt av dem i kallt vatten och torka av noggrant med hushållspapper.

Blanda ströbrödet med pinjenötshacket.
Smörj en ugnsform med olivolja och bred ut fiskfiléerna i formen. Strö över salt, peppar, citronriv, timjan och persilja. Tryck försiktigt in kryddorna med handflatan, droppa över lite olivolja och fördela sedan ströbrödsblandningen ett jämnt lager på filéerna. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter.

Pesto
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid.
Finhacka paprika, nötter, vitlök, basilika, citronriv och blanda sedan i parmesanost och olivolja. Allt hackas och blandas lättast med en mixer eller matberedare. Tillsätt olivolja droppvis och någon tesked vatten om det behövs och ev. ytterligare olivolja tills peston har en riktigt krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Spenat med vitlök
Skölj den färska bladspenaten. Upptinad djupfryst spenat ska endast rinna av väl. Gå i med spenaten i en torr stekpanna och låt all vätska gå ur spenaten och dunsta bort. Finhacka vitlök och tillsätt till stekpanna tillsammans med smöret när vätskan från spenaten försvunnit. Smala av med salt.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *